dilluns, 22 de setembre del 2014

Xerrada sobre espècies invasores

Diumenge 21 de setembre vam celebrar a la Central els 25 anys de declaració del Parc Natural del Montnegre i el Corredor amb una xerrada sobre espècies invasores de flora i fauna, a càrrec del biòleg Enric Badosa. Hi van assistir una vintena de persones i es va explicar la problemàtica que causen les espècies al·lòctones o exòtiques quan esdevenen invasores. 



Les espècies exòtiques són les espècies presents en una determinada regió on no són natives. Les espècies exòtiques esdevenen invasores quan representen un perill per a la biodiversitat i l'equilibri dels ecosistemes autòctons. La majoria de les espècies invasores han estat introduïdes per l'ésser humà, de forma intencionada o involuntària. El procés d'invasió passa per diferents etapes: el transport, l'introducció al medi, la naturalització i finalment l'expansió. El control i l'eradicació de les espècies invasores és molt difícil i costós, així doncs la prevenció hauria de ser el recurs utilitzat, però no sempre és possible. Els ecosistemes aquàtics són especialment sensibles a les invasions biològiques.

La major part de les espècies exòtiques presents a Catalunya pertanyen al món vegetal. Són exemples d'espècies invasores la canya (Arundo donax), el raïm de moro (Phytolacca americana) o l'ailant (Ailanthus altissima). En el regne animal, la majoria d'espècies al·lòctones són espècies d'ocells. Alguns exemples són el bec de corall senegalès (Estrilda astrild), la cotorra argentina (Myiopsitta monachus) i la cotorra de Kramer (Psittacula krameri). Els segueixen en importància moltes espècies d'invertebrats aquàtics i terrestres, com el cranc roig americà (Procambarus clarkii), el cargol poma (Pomacea insularum), el musclo zebrat (Dreissena polymorpha) o el mosquit tigre (Aedes albopictus). Hi ha nombroses espècies invasores de peixos, com per exemple el silur (Silurus glanis) o la carpa (Cyprinus carpio). Trobem diverses espècies de rèptils que han esdevingut invasores degut al comerç com a animals de companyia, com les tortugues de Florida, la majoria pertanyents al gènere Trachemys (T. scripta elegans, T. s. scripta i T. s. troostii). Actualment el comerç d'aquestes espècies està prohibit. Alguns exemples d'espècies invasores de mamífers són la rata (rattus norvegicus) i el visó americà (Neovison vison) i poques espècies d'amfibis, com la granota pintada (Discoglossus pictus)

 

 

Des de la regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Arenys de Munt es va explicar als assistents com es va fer la retirada de tortugues del llac de Can Jalpí, a finals d'agost, amb la col·laboració dels tècnics de medi ambient Xavi Tibau i Ariadna Abadal i voluntaris. Durant 2 dies mitjançant mètodes manuals (nanses, trampes i celebrets) es van poder extreure 35 exemplars de 6 espècies diferents i es van traslladar al Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Masquefa. Aquesta actuació no serà pas l'única, doncs encara queden moltes tortugues al llac.

Si algú vol col·laborar en la propera extracció de tortugues pot enviar un missatge a mediambient@arenysdemunt.cat.

 
 
 


Després de la xerrada els participants van col·laborar en posar cartells informatius al voltant del llac, per tal d'evitar que s'abandonin més tortugues al llac i que la gent els doni menjar. Cal dir que les tortugues de Florida són considerades espècies invasores, que competeixen amb les espècies autòctones al medi natural, i són grans depredadors d'amfibis, peixos i tota mena d'invertebrats. Donar-los menjar fa que augmentin les poblacions de tortugues americanes fins a nivells insostenibles. Actualment es troben en fase d'expansió, ja hi ha exemplars que han nascut al llac; un cop s'arribi a la saturació és probable que les tortugues abandonin aquest espai per colonitzar altres ambients. Per això és necessari portar a terme accions de control abans que aquest esdevingui un problema més gran.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada