dijous, 3 de maig del 2012

El rossinyol ja és arribat!


El rossinyol (usignolo en italià, rossignol en francès i ruiseñor en espanyol.) ja ha arribat al Maresme! El 24 d’abril, vaig poder sentir el primer rossinyol de la temporada a la comarca, al rial de Sa Clavella -tributari de la Riera de Sobirans o d’Arenys- que s’enfila fins a l’Ermita del Remei. El rossinyol té un cant molt potent que consta d’un devessall de notes repetitives que s’apleguen en frases variades (http://www.youtube.com/watch?v=HVZVm_ReDe0). El vigor i riquesa del cant contrasta amb la discreció del seu plomatge i aspecte general, de tons marronosos però amb una cua “rovellada”. Canta de dia i, també, de nit, de bracet amb les diverses espècies de mussols i amb els sibocs i enganyapastors.

El rossinyol (Luscinia megarhynchos) té el punt fort de l’arribada al nostre país a l’abril (2ª i 3ª setmana) i toquen el dos a finals d’agost i durant el setembre. S'estan, per tant, uns 5 mesos i mig entre nosaltres abans de retornar a l'Àfrica del sud, on hivernen. El trobem arreu del país amb excepcions comptades (punts elevats del Pirineu i Pre-Pirineu i algun sector desforestat del Delta de l’Ebre). S’alimenten d’insectes però a la tardor també mengen fruits. Fan el niu dintre de bardisses i matolls.

El seu cant, extremadament potent, de gran intensitat i bellesa, conforma la banda sonora de les nits estivals dels voltants dels nostres pobles, conjuntament amb el d'altres ocells com els sibocs, xots o mussols comuns. L’acompanyen, també, en la simfonia nocturna alguns amfibis com els tòtils o insectes com els cadells. 

Verdaguer recull una llegenda de la Catalunya del Nord gràcies a la qual s’entén la nocturnitat del seu cant: els rossinyols canten de nit per mirar de no adormir-se, no quedar entortolligats en lianes com la ridolta i, d’aquesta forma, no ser pessigats per les formigues.

Ja ho diuen a Alacant: “quan canta el rossinyol, planta el fesol”.
Benvinguts siguin els rossinyols a casa nostra!

Cordialment,

Pere Alzina i Bilbeny
Zoòleg i consultor ambiental 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada