dimarts, 13 de novembre del 2012

Cap de setmana dedicat als bolets


Els dies 3 i 4 de novembre es va celebrar a Arenys de Munt el cap de setmana de bolets, dins la programació de Viu el Parc del Montnegre i Corredor.

El dissabte al matí vam organitzar una sortida per anar a buscar bolets pels voltants de l’ermita de Lourdes. Hi van assistir prop de 50 persones de totes les edats, ben abrigats i equipats amb cistells. Com que era un grup força nombrós, uns quants van enfilar cap al Corral i uns altres van seguir riera amunt, passant per la Milans.

 

 

  


Guiats pel micòleg Evarist March, col·laborador de l'Escola de Natura del Corredor, vam anar descobrint tot tipus de bolets: alzinois, apagallums, pipes, llores, pets de llop, potes de cavall, moixernons, camperols, peus de rata, bolets de tinta, … i fins i tot algun rovelló i algun rossinyol, però molt menuts!

Llores
   
Amanita pantherina
 

 
Peu de rata

 
  
 

 

la Gita de bruixa, un bolet molt pudent!


Més tard ens vam trobar de nou a la Riera de Sobirans, vam recollir tots els cistells i ens vam dirigir cap al poble per organitzar el material recol·lectat, classificar els bolets i distribuir-los en taules. En total vam identificar més de 80 espècies diferents!

 

 

A la tarda i durant tot l’endemà van poder passar per la Sala d'Exposicions tots els interessats en saber més sobre els bolets. Alguns boletaires encara van portar més cistells amb altres exemplars trobats pels voltants d’Arenys de Munt. Gràcies a la col·laboració de tots i totes hem pogut fer una exposició molt completa!

 
 



El diumenge al vespre l'Evarist va realitzar una xerrada sobre la biologia dels bolets. Va parlar de la seva morfologia, la seva reproducció, les condicions meteorològiques idònies perquè es desenvolupin, la diversitat d’ambients on els podem trobar, com reconèixer-los... Cal saber quins són comestibles i, sobretot, no confondre’ls amb altres espècies similars que són tòxiques. A la xerrada hi van assistir unes 40 persones, un públic més nombrós que l'any anterior. 

Finalment, les restes de bolets trobats es van recollir en sacs i es van tornar a escampar pels boscos del nostre entorn. Esperem que les espores germinin i l’any vinent trobem encara més bolets!
Això sí, no cal fer malbé el bosc per trobar-ne! Els bolets no s’amaguen, sinó que només cal saber on buscar-los.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada