dilluns, 5 de maig del 2014

Cap de setmana dels ocells

El passat cap de setmana, 3 i 4 de maig, es van celebrar les Jornades d'ocells al Parc de Can Jalpí.

Dissabte al matí unes 40 persones van assistir a la xerrada de presentació del Projecte Nius (http://www.nius.cat), una iniciativa de ciència ciutadana que consisteix en fer el seguiment de la nidificació dels ocells. Un projecte on tothom hi pot participar. Es poden introduir i consultar les dades observades on-line, tant de nius naturals com de caixes niu. El projecte compta amb una botiga que ofereix kits de construcció de caixes niu, fabricats pel Centre Especial d'Ocupació per a discapacitats de la Fundació Maresme. És per tant un projecte amb valor social, ambiental i científic.


Al Parc hem col·locat 3 caixes niu, una de les quals ha estat ocupada per mallerengues.
Després de la xerrada vam instal·lar una menjadora a l'exterior del centre d'informació i la vam omplir de grana pels ocells.


El taller de menjadores per ocells va gaudir d'una gran participació. Es van construir un munt de menjadores de diferents models, utilitzant materials reciclats com ara les malles per embolcallar mongetes, cebes o taronges; caixes de fusta del mercat; canyes de bambú i cordills. Els participants també van enfilar cacauets (crus i sense sal) en un fil i van inventar nous models de menjadora.



Diumenge es va celebrar l'onzena edició d'anellament al Parc de Can Jalpí. Els ocells es capturen amb xarxes japoneses, es recullen i es manipulen amb cura de no fer-los mal.


Es van apropar més d'un centenar de persones, de manera esglaonada, per veure els ocells. Des dels més matiners fins a un públic més familiar cap al migdia. Els menuts s'ho van passar molt bé, sobretot a l'hora d'alliberar els ocells de nou a la natura. 





fotografies: Ariadna Abadal

Es van anellar un total de 30 exemplars de diferents espècies i es van recollir 13 individus control, que ja portaven anella. Les espècies més anellades en aquesta edició van ser les mallerengues carboneres, com és habitual, i els pardals xarrecs.  També es van recol·lectar tallarols de casquet, rupits, verdums i mallerengues emplomallades, petites, blaves i cuallargues, algun gaig i una cotorra de Kramer, entre d'altres.







fotografies d'ocells: Ismael Cabezudo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada