dimarts, 2 de juny del 2015

El Solell de Can Mora

El diumenge 31 de maig més de trenta persones vam assistir a la segona passejada sobre la vinya i el vi. Guiats per en Gaspar Casals vam pujar per Sobirans fins a la vinya d'en Mora. Pel camí vam trobar una colobra despistada, que vam decantar al marge de la riera per evitar que fos trepitjada.

A la vinya ens esperava en Josep, que ens va ensenyar les diferents varietats que té cultivades: macabeu, picapoll, ull de llebre, cabernet sauvignon, xarel·lo, garnatxa... Cada varietat dóna un raïm i una varietat de vi amb uns trets organolèptics concrets. Des del punt de vista d'interès enològic hi ha unes 300 varietats emprades en l'elaboració del vi. En general, cada denominació d'origen defineix les seves varietats. Actualment a Arenys de Munt no es poden plantar noves vinyes i el vi que es produeix no es pot etiquetar ni comercialitzar perquè les parcel·les han de ser considerades aptes per a la producció i han d'estar inscrites al registre vitivinícola.

Recentment s'ha sol·licitat la inclusió d'Arenys de Munt a la denominació d'origen d'Alella i en Joan Rabasseda, com a regidor de medi ambient, ens va explicar en quin punt es troba actualment la tramitació. Ara per ara s'ha realitzat un estudi edafològic i climàtic que demostra que les condicions climatològiques (com la temperaturatura, la humitat relativa, etc.) i les característiques del terreny (grau, composició, porositat...) són similars a les d'Alella, municipi que es troba a només 14 km d'Arenys de Munt. Com a peculiaritat destacar que el sòl, que és en un 90% granodiorític, està format per un terreny arenós anomenat sauló.

En Gaspar ens va explicar que fa 2.000 anys, en època dels romans, ja es feia vi a Arenys de Munt i a tot el Maresme. Aquesta regió era anomenada Laietania. Al mateix parc de Can Jalpí, quan es va urbanitzar, es va trobar un jaciment romànic on es fabricaven àmfores, recipients que s'utilitzaven per transportar el vi i altres productes.

Després vam poder veure les bótes, les cups i les tines i vam escoltar en Josep, que ens va explicar com es fa actualment el procés de la vinificació, un procés llarg i força complicat.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada