dimarts, 30 d’octubre del 2012

Xerrades i tallers sobre estalvi energètic i energies renovables a l’institut

La Regidoria de Sostenibilitat Ambiental de l'Ajuntament d'Arenys de Munt, conjuntament amb el Departament de Ciències de l’Institut Domènec Perramon, ha programat durant aquest mes d’octubre diverses activitats sobre estalvi energètic i energies renovables pels alumnes de l'institut. 

L'empresa Pèndulum, creadora i difusora de continguts científics, ha preparat una xerrada sobre energia i canvi climàtic i un taller de construcció d’un calefactor termosolar, que servirà per escalfar una aula del centre aprofitant la radiació solar.

Les activitats, que han tingut lloc durant les últimes setmanes d’ocubre,  s'han adreçat principalment als estudiants de 2n d'ESO, doncs el treball dels recursos energètics forma part del seu programa curricular. En total hi han participat uns 90 alumnes, 4 grups de segon d’ESO i un grup de 6 alumnes de batxillerat. 

TALLERS

 



La Moira Costa ha dirigit la construcció del calefactor.
L'escalfador es pot fer utilitzant materials reciclats com una caixa de cartró, un plàstic transparent que permeti el pas de la radiació, pintura negra i una placa d'alumini provinent d'una imprempta.





En total s'han construït unes 30 caixes, una cada parella, que equivalen a una superfície d'aproximadament 3 metres quadrats. Finalment, cada grup instal·larà un bloc de caixes a la finestra de la seva classe, per tal de poder comparar els resultats segons la radiació que rep cada aula.

 



XERRADA
         

En Marc Boada, conegut presentador del programa televisiu de divulgació científica “Què, qui com?”, ha amenitzat les xerrades sobre energia i canvi climàtic a la biblioteca de l'institut. Vivim connectats pendents de tot allò que passa al ciberespai. És lògic, som una espècie social, necessitada d'una comunicació constant. Però, som conscients del cost energètic i ecològic que això implica?

             


Com que el dia estava ennuvolat, en Marc s'ha portat el seu sol particular (una bombeta de raigs infrarrojos) i ens ha demostrat que amb 1 únic calefactor, si comparem la temperatura a l'entrada i a la sortida de la capsa, aconseguim una diferència de 5ºC! Aprofitant l'escalfor dels rajos solars podem escalfar l'aire i ens estalviarem encendre el radiador.                               










EXPOSICIÓ

Com a complement, a la biblioteca de l’institut s'ha pogut visitar l’exposició “Gradua’t en energia”, consistent en unes pantalles que simulen un concurs televisiu i un moble de cubs giratoris amb preguntes i respostes sobre energia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada