dimarts, 5 de març del 2013

Reptes energètics

La Regidoria de Sostenibilitat Ambiental de l'Ajuntament d'Arenys de Munt va organitzar una xerrada sobre “Reptes energètics” en motiu de la celebració del “Dia mundial de l’eficiència energètica”.
El passat divendres 1 de març  a la Sala d’Exposicions vam poder escoltar l’opinió personal del divulgador científic Marc Boada sobre les fonts d’energia actuals i futures. Unes 25 persones van assistir a la xerrada, tot i l’onada de fred i vent que convidava poc a sortir de casa.

El científic va fer una crítica al model actual, que es basa en l’esgotament dels combustibles fòssils, recursos no renovables com el petroli, que han tardat milions d’anys en formar-se i que ara volem extreure al preu que sigui. Ens va parlar de l’energia nuclear com a possible solució per poder obtenir una gran quantitat d’energia a les grans ciutats, assumint els corresponents riscos en la seguretat de les persones i el problema de què fer amb els residus radioactius…
I ens va parlar de  les energies renovables com a alternativa a les formes d’obtenció d’energia convencionals, com ara les plaques solars, l’energia tèrmica fotovoltaica, el cotxe elèctric i la combustió de biomassa. Aquesta darrera és una bona opció a les nostres contrades, doncs als boscos hi ha una gran quantitat de matèria orgànica que no s’aprofita i que suposa un risc d’incendi. També ens va explicar l’obtenció de carbó vegetal a través de les piles carboneres, una pràctica actualment en desús que era molt habitual al Montseny i al Montnegre.

Va destacar la importància de fomentar l'esperit d'investigar i experimentar a les escoles des de ben petits.

El diumenge dia 3 de març a La Central, Centre d’Informació del Parc de Can Jalpí, vam projectar una selecció de curtmetratges relacionats amb el reciclatge, el consum d’aigua, el consum d’energia i el canvi climàtic. Aquestes pel·licules van ser presentades al Festival Internacional de Cinema de Medi Ambient (FICMA).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada