dissabte, 6 de setembre del 2014

Retirada de tortugues de Florida de l'estany de Can Jalpí


El passat mes d’agost l‘Ajuntament d’Arenys de Munt ha fet front a la problemàtica ambiental que suposa la presència de tortugues de Florida a l’estany artificial de Can Jalpí.
Des de fa temps s’havia observat que la població d’aquesta fauna exòtica augmentava, arribant a la vora dels 150 exemplars de tortugues, i no ha estat fins aquest estiu que, gràcies a l’estreta col•laboració amb l’empresa SERHS, s’ha pogut dur a terme una primera actuació mediambiental.
Amb la implicació de veïns del poble, especialistes i voluntaris, a finals d’agost es van poder recollir 35 exemplars de tortugues de 6 espècies diferents. Les tortugues recollides van ser traslladades al CRARC (Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya) on romandran en quarantena fins que es dictamini si són animals sans. En aquest cas, es quedaran al centre en règim d’acollida.
Es coneix com a tortuga de Florida un conjunt d’espècies i subespècies de quelonis. Tot i que la principal representant és laTrachemys scripta, totes formen part de  la llista d’espècies invasores elaborada per la UICN  (Unió Internacional per a la Conservació de la Natura). Es tracta de tortugues semi aquàtiques originàries dels EEUU que s’han estès arreu del planeta a causa de la seva gran comercialització com a mascotes. A Catalunya es comercialitzaven uns 250.000 exemplars a l’any però actualment la comercialització de la major part d’aquestes espècies està prohibida.
L’importància de la retirada d’aquests animals del medi natural recau en el fet que es tracta d’espècies invasores que disminueixen o impossibiliten la presència d’espècies autòctones. S’alimenten d’invertebrats i de les fases larvàries de molts amfibis, fet que impedeix el poblament de libèl•lules, granotes, gripaus i tritons.

El proper diumenge dia 21 de setembre, a les 11 del matí, la regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat organitza una xerrada, dins un context d’educació ambiental, a La Central de Can Jalpí. Parlarem d’espècies autòctones, dels problemes derivats de la introducció d’espècies exòtiques als ecosistemes i farem una passejada al voltant del llac, on col•locarem cartells per tal d’evitar que es segueixin abandonant aquest tipus d’animals al medi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada