dijous, 14 de maig del 2015

La vinya de Can Cot a Sobirans

La primera de les passejades guiades per l'entorn d'Arenys de Munt es va fer el passat diumenge 10 de maig i hi van assistir més d'una vintena de persones.  Des de la Plaça vam pujar per la Riera de Sobirans fins arribar a la Casa Nova de Pibernat i vam esmorzar a l'era.

Al llarg del camí vam poder observar com ha canviat el paisatge al llarg del temps, doncs des del segle XIX fins el 1960 el cultiu de la vinya era molt estès al municipi i, en general, a tota la comarca del Maresme. 
Molts rostos i replans ocupats per antigues vinyes van ser abandonats i replantats amb pi pinyer, amb mires a un millor rendiment econòmic. Aquesta repoblació,  juntament amb la regressió de la pagesia, ha provocat  un augment global molt important de la massa forestal a tot el terme municipal. 

Arenys de Munt està situat en una vall i les muntanyes que l'envolten tenen força pendent. Quan hi havia vinyes l'erosió del sòl era molt forta i quan plovia l'aigua arrossegava molta terra, que baixava per la riera i s'hi acumulava. L'excés de sorra s'havia de retirar un cop passava la tempesta. 
Al contrari, a mesura que s'han anat desenvolupant els boscos, que retenen l'aigua amb les seves arrels, la quantitat de terra arrossegada és poca i cal omplir la riera amb sorra cada cop que baixa. 
Som testimonis, doncs, de com ha canviat la dinàmica del terreny els darrers 50 anys, lligat a l'acció de l'home, que va passar de cultivar la vinya a replantar el terreny amb pins i va abandonar els masos per instal·lar-se al nucli, doncs els productes de la vinya i l'horta van deixar de ser primordials per la seva subsistència.





Baixant pel Fondo de la Casa Nova arribem a les vinyes de Can Cot, també anomenat Can Clariana, que desemboca a la riera de Sobirans. 
En Joan Cot ens va mostrar les vinyes i ens va explicar la manera de cultivar-les mitjançant feixes i fent una rasa, fet que redueix l'erosió. La seva producció és familiar i pels amics. 




En Gaspar Casals ens va parlar dels arrendaments que es feien en d'altres èpoques, com el contracte de rabassa morta, que quedava dissolt en haver mort dos terços dels primers ceps plantats. Aquest sistema fou origen de moltes disputes perquè els rabassaires sostenien que el cep que resulta del colgat i capficat era el mateix cep antic, que no s'hauria mort; en contra de l'opinió dels propietaris, que consideraven que era un cep nou.



Per acabar ens van oferir un tastet del vi rosat de Can Cot i de l'aiguardent. Boníssim!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada