diumenge, 22 d’abril del 2012

Dia dels ocells a Can Jalpí, Arenys de Munt

El passat diumenge 22 d’abril al Parc de Can Jalpí es va celebrar una nova jornada d’anellament científic d’ocells a mans d’ornitòlegs experts de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO). Vam comptar amb la col·laboració de Raül Calderón, Antonio De la Cruz, Enric Badosa, Cristòfol, Joan i Carles.

A primera hora del matí els ornitòlegs van instal·lar unes xarxes japoneses prop de la riera i els avellaners de Can Jalpí. Aquestes xarxes només es poden utilitzar amb finalitats científiques i els ocells es manipulen amb molta cura. Als individus capturats se’ls col·loca una anella amb una numeració única, que servirà per reconèixer-los en un futur i per fer estudis de migració. S’identifica l’espècie i es prenen dades biomètriques, com són el pes, la mida, el sexe i l’edat. Un cop acabat aquest procés els ocells són alliberats de nou, amb la col·laboració dels més menuts.

En aquesta ocasió es van realitzar 57 captures, entre les quals 31 exemplars no portaven anella. Els individus anellats corresponen a 16 espècies diferents; la mallerenga blava, el verdum, el gratapalles, la mallerenga carbonera, el tallarol de casquet i la merla han estat les espècies més estudiades.

Paral·lelament es va desenvolupar un taller de menjadores per a ocells amb materials reciclats. Es van construir unes 100 menjadores, gràcies al treball i aportació d’envasos per part dels participants. Es van realitzar diferents models de menjadora: a partir de briks, ampolles, garrafes i caixes de fruita de fusta.


La jornada va tenir una gran afluència de públic, fins i tot superior que en les edicions anteriors; va ser tot un èxit!

A continuació podeu veure les fotografies...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada