dijous, 23 d’agost del 2012

Ja hem finalitzat el primer cens d'orenetes!

Recompte de nius d’oreneta cuablanca

Aquest any 2012 a Catalunya s'han comptat 16.213 nius d’oreneta cuablanca (Delichon urbica), dels quals un 54% estaven sencers i ocupats per l'espècie. El municipi amb més nius comptats a hores d'ara és el de Llançà, a l'Alt Empordà, amb un total de 669. El municipi amb més nius ocupats per l'oreneta cuablanca és el de la Bisbal del Penedès, al Baix Penedès, amb un total de 475 nius ocupats, representant el 93% del total de nius observats.

A Arenys de Munt de moment hem observat 207 nius, dels quals 129 estaven ocupats per l’oreneta cuablanca (és a dir un 62% dels nius observats). La major part dels nius es troben situats a la segona planta, tenint en compte que la planta baixa es considera primera planta. Donat que les orenetes prefereixen construir el niu en cases i edificacions antigues, enlloc de fer-ho en edificis o blocs de pisos de construcció més recent, a Arenys de Munt hi ha alguns nius situats a la primera planta, que es poden observar molt bé, sobretot al nucli antic on trobem cases de poble. Curiosament a la Riera no hem observat cap niu d’orenetes, ja que prefereixen construir-lo als carrers menys freqüentats de l'entorn.

Podeu consultar les dades recollides fins ara a l’enllaç http://www.orenetes.cat/veure-dades/
i saber l’adreça exacta on es troben els nius.
 


Sobre l’oreneta cuablanca
L'oreneta cuablanca és una espècie molt comuna i fàcil d'observar que té el costum de fer el seu característic niu de fang a les façanes de cases i esglésies. Descobreix més particularitats d'aquesta interessant espècie a http://www.orenetes.cat/especie/

Per dinar… mosquits!
Les orenetes basen la seva dieta en els mosquits. Una oreneta pot arribar a consumir entre 5 i 6 grams de mosquits diaris.
Perquè us en feu una idea....segons les dades del cens del 2008, on es van censar 16.776 nius ocupats per l'oreneta cuablanca, s'estima que al llarg de tota la seva estada a casa nostra, des de Sant Jordi fins l'11 de setembre, les orenetes es van arribar a menjar 60 tones de mosquits! Fet que evidencia el gran paper ecològic que juguen, i la bona companyia que representen durant l'estiu…

Si acceptem que a cada niu ocupat per l’espècie tenim un promig de 5 orenetes (2 adults i 3 pollets), podem calcular quants quilos de mosquits es mengen cada dia les orenetes al nostre poble.
Si comencem a fer números podem afirmar que si tenim un niu a casa, cada dia podem evitar la picada de 2.500 mosquits, que passaran de volar per sobre nostre a ser a l’estómac d’aquests veïns tant especials. Si aquest valor el multipliquem pel total de dies que les orenetes passen les seves vacances d’estiu a casa nostra, el valor s’eleva fins als 500.000 mosquits!

Així doncs, a Arenys de Munt, on hem observat un total de 129 nius ocupats, hi podria haver unes 645 orenetes. Extrapolant les dades d’un sol niu al total de nius ocupats al municipi, obtenim un promig de 64,5 milions de mosquits endrapats al llarg de l’estiu.

I com a curiositat, val a dir que és cert el què diu la dita: « orenell terrer, pluja ve . Quan veiem les orenetes volar baix és indicador de pluja, ja que quan l’aire està carregat d’humitat les fines ales dels mosquits s’humitegen i els dificulten el vol, de manera que aquests insectes volen a distàncies menys elevades. Així doncs, abans de ploure veurem les orenetes volar arran de terra capturant aquest mosquits que ja han detectat la pluja abans que comenci.

Des de La Central volem agraïr les aportacions de tots els que han fet posible la realització d’aquest cens. Moltes gràcies per la vostra col·laboració, en especial a les famílies de l’Oreneta Riallera! I fins l’any que ve!


Tota la informació a: http://www.orenetes.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada