dimecres, 12 de desembre del 2012

L'escorpí sense ulls

Catalunya compta amb l'única població mundial del raríssim 'Belisarius xambeui'


El pròxim catàleg de la fauna protegida a Catalunya inclourà per primera vegada, juntament amb emblemàtiques espècies com l'ós bru, el fartet, la tortuga mediterrània, el tritó del Montseny i el trencalòs, un petit escorpí tan desconegut que ningú, o pràcticament ningú, s'havia preocupat fins ara d'avaluar el seu estatus, és a dir, de comprovar si era abundant o no.
El 'Belisarius xambeui' és un escorpí endèmic de Catalunya --no s'ha localitzat en cap altre emplaçament al món-- i a més una raresa zoològica perquè és d'hàbits cavernícoles i no té ulls. "No està emparentat amb els altres escorpins d'Europa --destaca el biòleg Josep Maria Olmo, especialista del Departament d'Agricultura i Medi Natural de la Generalitat--. S'està investigant, però l'única espècie pròxima i que també viu en coves sembla ser un rar invertebrat de la selva amazònica".
Les prospeccions realitzades en els últims quatre anys per la Institució Catalana d'Història Natural, la Universitat de Barcelona i el Departament d'Agricultura semblen indicar una regressió de les poblacions, però és difícil assegurar-ho perquè amb prou feines hi ha dades per comparar. De fet, possiblement no ha estat mai abundant. L'escorpí cec s'ha localitzat en una trentena de paratges de les comarques d'Osona, el Ripollès i la Garrotxa, compartint curiosament la seva distribució amb un grill també cavernícola, el 'Dolichopoda linderi'.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada