Diumenge 12 de maig vam fer un passeig al voltant del Parc de Can Jalpí acompanyats per en Josep Sibilla, l'Héctor Andino, en Xavier Tarruella i l'Esteve Espada. Vam comptar amb més d'una cinquantena d'assistents de totes les edats. Partint de La Central, vam anar aturant-nos en diferents llocs del parc per escoltar curiositats sobre els ocells, la jardineria, els arbres i l'agricultura ecològica.
Durant el passeig vam poder observar l'aloc (Vitex agnus-castus), una espècie autòctona molt aromàtica que floreix a l'estiu fent unes flors en espiga d'un color blau lilós i que es troba a les rieres i rials. Es troba en regressió degut a la proliferació d'espècies com la canya. Al parc els exemplars que s'han plantat es troben en bon estat. Al Maresme existeix un projecte d'estudi i conservació dels alocars; si en voleu saber més podeu consultar la pàgina http://www.projectealocs.org.
Després vam caminar entre els plàtans pel passeig d'entrada al castell fins al centenari roure de Gernika, on ens van parlar dels problemes que ocasiona la compactació del terreny. Quan el sòl està molt compactat retén poc l'humitat, les plantes que s'hi desenvolupen presenten problemes sanitaris i són més sensibles a patir l'atac de plagues, les arrels pateixen asfíxia i no es poden desenvolupar els fongs, que són de vital importància pels arbres perquè s'associen a les seves arrels, formant micorrizes. El roure de Gernika està protegit amb unes estaques al voltant per evitar l'increment de la compactació a causa del pas de persones i vehicles.
Vam seguir pel voltant del llac per contemplar el Castell Jalpí i ens vam endinsar pel bosc mediterrani de pins i alzines fins arribar al Far. Un mastegatatxes ens va venir a despedir al final del camí.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada