dimarts, 14 de maig del 2013

Ruta de les masies


 La primera de les passejades que hem organitzat aquesta primavera pels entorns d'Arenys de Munt ha estat la "Ruta de les masies", guiada per en Gaspar Casals, gran coneixedor del territori i la història del nostre poble. Una trentena de persones es van apuntar a la sortida el passat dia 5 de maig per poder conèixer aquest patrimoni. Vam sortir de La Central i ens vam dirigir a Ca l'Amar de la Torre, passant per darrera de Can Boter. Seguidament vam pujar cap a Can Sala de Dalt i vam visitar la majestuosa casa pairal. Després d'esmorzar a la Font de la Mitja Taronja vam enfilar cap a la Serra d'en Sala, des d'on vam poder contemplar els Tres Turons, el massís del Corredor, el Montseny i el Montnegre. Vam descendir pel rial del Bellsolell, passant pels cultius de cirerers, fins arribar a Can Bellsolell de la Torre, masia situada pràcticament dins el poble.

Ca l'Amar de la Torre

 

Masia del s.XV-XVI de planta quadrada amb coberta a quatre vessants i una torre emmerletada en un dels angles. 
Situada en un context rural amb camps de cultiu al seu voltant.


 
 Façana principal de Ca l'Amar de la Torre. 

   
Detall del pany i portal adovellat de punt rodó. Escut familiar sobre la porta de la torre. 
Les finestres són de llinda recta, amb brancals i ampit de pedra. 

 Can Sala de Dalt


 
 Casa pairal medieval de planta rectangular amb teulada a quatre vessants, igual que la torre que té adossada. Té portal adovellat de punt rodó i finestres de llinda recta, emmarcades amb carreus de pedra. En elles es pot llegir la data de 1629.


 
Vistes al mar. Gran esplanada davant la casa amb tarongers florits i a l'esquerra l'ermita, el celler i els estables.

 
  
Vam poder visitar el celler de la masia, on hi ha tot l'instrumental utilitzat per l'elaboració del vi, 
i la Capella restaurada on podem observar la pintura original de la Mare de Déu del Bon Tornar, molt invocada pels navegants.



 
Ermita de la Mitja Taronja, que allotjava la Mare de Déu del Bon Tornar. En temps de guerra va ser profanada i la mare de déu va desaparèixer. Avui només en queda la mina, una font de construcció recent i una canalització fins a Can Sala.

  
Vista posterior de la masia i la Plana d'en Sala

 
La Serra d'en Sala, panoràmica dels Tres Turons i Santuari del Corredor

 
Observant el paisatge, voladissa de falciots i el Montseny al fons

 
Els Cirerers d'Arenys de Munt i el perfil del Montnegre

Can Bellsolell de la Torre


 Gran casal, documentat des del segle X, format per diversos cossos que s'ha anat modificant amb el pas dels segles. L'edifici actual és bàsicament del segle XVI, amb elements aprofitats d'època anterior i altres de més tardans. Conserva diverses finestres d'estil gòtic tardà. A la llinda recta d'una de les finestres hi ha gravada la data de 1652. El cos més destacat és una torre de planta quadrada, emmerletada, que va ser restaurada cap a la fi del segle XIX. Al seu pis inferior hi té la capella, amb un notable retaule renaixentista. L'arxiu familiar de la família Bellsolell guarda documentació dels segles XVII al XIX.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada