dilluns, 8 de juny del 2015

Can Pau Bernadó - Pensa en vi

El diumenge 7 de juny vam fer la darrera de les passejades d'entorn sobre la vinya i el vi. Partint de la Plaça de l'Església vam dirigir-nos a les masies de Can Boter i Ca l'Amar de la Torre fins aturar-nos a Can Sala de Dalt, una masia fortificada que manté encara un gran celler al seu interior. A continuació vam seguir fins els Pins d'en Trapa, on ens vam aturar a esmorzar. En Joan Munich ens va venir a buscar per mostrar-nos una drecera que condueix directament a Can Pau Bernadó. Caminant pel bosc de pins i suros vam poder saber com ha anat canviant el paisatge. Aquí el terreny és àcid, òptim per la presència de pins com el pi pinyer; però també ho és pel creixement d'altres espècies com l'alzina i els castanyers. Alhora, aquest sòl àcid format per sauló, permet l'adaptació d'unes varietats de raïm determinades i pot conferir unes propietats organolèptiques al vi diferents a d'altres denominacions.

El projecte "Pensa en vi" proposa una correcta gestió dels boscos que, a més d'ajudar a prevenir els incendis forestals, busca afavorir determinades espècies, com l'alzina surera i el castanyer; la qual cosa permetria l'obtenció de matèries primes com el suro i la fusta per a l'elaboració de taps, estaques per emparrar, bótes... elements necessaris per a la producció de vi.

Com ja s'ha dit a les sortides anteriors, actualment no es poden plantar noves vinyes a Arenys de Munt; només s'autoritzen petites parcel·les per a l'autoconsum. "Pensa en vi" compta però amb dues vinyes fora del terme municipal on cultiva el raïm per a poder fer vi, a l'espera de la inclusió d'Arenys de Munt a la D.O. d'Alella (segurament l'any 2016). Això permetrà, a més d'incrementar l'àrea de cultiu de ceps, la producció i el comerç del vi, creant nous llocs de treball i desenvolupant una marca pròpia.

"Pensa en vi" aposta per una producció ecològica. Els principals enemics de la vinya són els fongs, concretament l'oïdi i el mildiu, que apareixen en determinades condicions d'humitat. En el cultiu tradicional s'utilitza sofre i coure per combatre aquests fongs; però en la producció ecològica s'intenta evitar-ne l'ús.

L'Heretge és un vi que s'elabora amb una varietat directa, lliure de tractaments químics, i s'obté per un procés diferent al tradicional, on es posa el raïm a ebullició i s'hi afegeixen sucres.

El proper dissabte 13 de juny a les 6 de la tarda presentaran els nous vins de la temporada, que duen noms relacionats amb els rials.

Trobareu més informació sobre el projecte a http://www.pensaenvi.net










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada