dijous, 25 de juny del 2015

Projecte de reintroducció de l'òliba a Arenys de Munt


Des de primers de juny està en marxa el projecte de reintroducció de l’òliba i actualment quatre cries d’òliba viuen al campanar d’Arenys de Munt. L’objectiu d’aquest projecte és sensibilitzar la població sobre temes de conservació, col•laborar en la recuperació i la conservació d’aquesta espècie, i obtenir beneficis en l’equilibri mediambiental.
L'òliba (Tyto alba) és un ocell rapinyaire nocturn, propi de zones agrícoles i espais oberts. La manca d'arbres vells que li proporcionin cavitats on fer el niu l'empeny a fer-lo en edificis enrunats, graners, campanars, etc.
L’òliba, espècie protegida a Catalunya, aporta uns evidents beneficis als nostres pagesos, pel seu paper de depredador especialitzat en rosegadors. Es calcula que una parella d’òlibes pot caçar més de 2.500 petits vertebrats en un any. Aquest fet demostra la seva tasca com a reguladora de les poblacions de ratolins, talpons, musaranyes i pardals.
Les causes de la davallada de les seves poblacions són la pèrdua de llocs de cria, degut a la disminució dels llocs tranquils de nidificació propis del món rural tradicional, així com la pèrdua d’hàbitat per l’abandonament de la vida a pagès, que ha comportat una reducció de camps oberts conreats seguida d’una intensa reforestació natural amb gran creixement de masses boscoses contínues. Tot això ha comportat problemes a aquesta espècie, tan lligada als habitats rurals oberts, fins al punt de desaparèixer de molts indrets.
A Arenys de Munt els darrers avistaments es van produir durant el 2008 i 2010 a la masia de Can Globus, a Can Sala de Dalt i dins un transformador de corrent elèctrica a prop del rial Bellsolell. Des d’aquell moment es van col•locar dues caixes niu al campanar, amb la intenció de facilitar-los la cria, però espontàniament no han estat ocupades.
El projecte s’ha desenvolupat al final de l’època de cria, en funció de la disponibilitat de polls del centre de recuperació de fauna de Vallcalent, a Lleida. La Regidoria de Medi ambient va recollir, el passat 3 de juny, quatre cries d’òliba, que en aquell moment tenien 15-20 dies d’edat, i les van traslladar al campanar d’Arenys de Munt, on es van deixar dins una caixa niu sense accés a l’exterior. La reintroducció s’ha fet  mitjançant la tècnica de “hacking”, que consisteix en alimentar els polls diàriament fins que abandonin el niu i puguin espavilar-se per ells mateixos. La durada del “hacking” és d’aproximadament unes 6 setmanes, ja que els polls estan al niu entre 30 i 40 dies.
D’aquí pocs dies s’habilitarà una obertura al campanar perquè els polls, ja adults, tinguin accés a l’exterior. És per això que si algun veí es troba una òliba al terra al voltant de l’Església o en algun teulat o terrat demanem que es posi en contacte amb Medi ambient (mediambient@arenysdemunt.cat) o la Policia local per poder retornar-lo al niu, doncs pot donar-se el cas que hagi abandonat el niu prematurament i sigui incapaç de tornar-hi.
Aquest projecte, que s’ha desenvolupat sota la supervisió del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, ha estat possible gràcies a la dedicació voluntària d’Ariadna Abadal, Jordi Barri i Jordi Rossell. No és un projecte senzill, i aquests tres ornitòlegs alimenten diàriament les cries d’òliba fins que siguin capaces de volar i fan el seguiment amb imatges de la seva evolució.

Des de l’Ajuntament agraïm també la col•laboració mossèn de la Parròquia d’Arenys de Munt, l’Elies Ferrer, i del sagristà, en Jaume Maresme, per les facilitats per poder accedir al campanar i alimentar els polls d’òliba durant tot el procés de reintroducció.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada