diumenge, 30 de setembre del 2012

Eliminació d'espècies invasores del Montnegre i el Corredor

Les valls de Ramió, Fuirosos i Olzinelles, i la Serra de l'Esquirol, localitzades al vessant nord del parc del Montnegre i el Corredor, a la conca de la Tordera, estan perdent qualitat paisatgística i diversitat biològica, en part degut a la proliferació d'espècies invasores i oportunistes –com ara les acàcies, l'ailant, la figuera de moro o la mimosa– que sovint desplacen a les espècies pròpies d'aquests hàbitats. També, la disminució d'una gestió forestal activa i l'ús en jardineria o com arbrat viari de certes espècies amb gran capacitat de dispersió i adaptació a nous espais, han afavorint aquesta situació.

En aquesta zona, la mimosa (Acacia dealbata), espècie originària del sud est d'Austràlia i molt usada en jardineria; l'acàcia (Robinia pseudoacacia), arbre originari del centre i est d'Estats Units i també utilitzada amb finalitats ornamentals; l'ailant (Ailanthus altissima), arbre originari de Xina i introduït a Europa molt usat en el seu moment com arbrat viari; i la figuera de moro (Opuntia sp.) i l'atzavara (Agave sp.), dues plantes molt usades també en jardineria; totes elles espècies considerades invasores que s'estan extenent per les zones forestals properes, i que s'estan eradicant amb aquest programa. Per eliminar-les es fan tractaments manuals (arrencat de plantes) i transport a abocador de les restes, o bé s'apliquen tractaments químics respectuosos amb el medi ambient aplicant de forma localitzada productes herbicides.

L'objectiu és recuperar els valors paisatgístics i ecològics de les tres valls. Al llarg d'aquest anys s'han portat a terme accions molt diverses que van des de la millora dels hàbitats fluvials a la potenciació de les zones de pastura o la restauració de basses i fonts, entre altres. Aquesta iniciativa forma part del conveni de col·laboració entre l'Obra Social "La Caixa" i la Diputació de Barcelona.

Informació extreta del diari digital del Baix Montseny i Diari de la Diputació de Barcelona (19/06/12)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada