diumenge, 23 de setembre del 2012

L'oreneta cuablanca...un exemple de convivència!

El seguiment dels nius de l’oreneta cuablanca que es fa des del Projecte Orenetes contribueix a l’estudi de la tendència poblacional d’aquesta espècie. A casa nostra aquesta espècie viu certa estabilitat poblacional, però a algunes ciutats europees com les de Bèlgica, en els últims trenta anys, la població d’oreneta cuablanca ha experimentat un descens significatiu. Quines són les raons que expliquen aquest descens? Són nombroses i es fa difícil afirmar quina té més pes sobre les altres. La manca d'insectes a causa de l’agricultura intensiva, la prova de foc que suposa la migració, els canvis ecològics que afecten les zones d'hivernada a l'Àfrica...

Sovint creiem que nosaltres estem molt lluny de poder canviar aquests fets, però hi ha una altra raó que pot ajudar a explicar aquestes davallades: la destrucció directa dels nius. Això sovint es fa per evitar que les orenetes embrutin les façanes i el terra amb els seus excrements... Però si aquest és el problema, com veieu a la foto, hi ha maneres molt senzilles d'evitar-lo.


A les imatges es veu el detall d’unes lleixes que es col·loquen sota els nius per evitar que els excrements arribin a terra i embrutin la façana. Aquestes estructures es poden retirar fàcilment per netejar-les i tornar-les a penjar. Us les podeu construir vosaltres mateixos o adquirir-les en una botiga especialitzada en ornitologia.

Informació facilitada pel Projecte Orenetes http://www.orenetes.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada