dilluns, 3 de juny del 2013

Descoberta dels Tres Turons

mina d'aigua a la riera de Sobirans
                                                                                                                                                                                                          El passat diumenge 26 de maig una vintena de persones vam poder gaudir d'una passejada pels Tres Turons guiada per en Gaspar Casals, que ens va portar pels camins i corriols més amagats i desconeguts de l'entorn d'Arenys de Munt.

Vam començar pujant per la riera de Sobirans fins a la Creu de Rupit. Al llarg del recorregut vam parar a la font de la Milans, que es troba en un ambient humit de riera, envoltada de falgueres, molses i flors com la corona de rei; i la font de l'Aigua Roja, que és ferruginosa i antigament servia d'abeurador pels animals.



 
Caminant fins la capçalera de la riera arribem a Cal Cintet, conegut actualment com les Planes de Rupit, des d'on podem observar la vessant nord dels Tres Turons i el Montnegre al fons.

Enfilant cap al Turó del Mig observem profundes trialeres ocasionades pel pas de les motos; aquests vehicles provoquen una forta erosió del terreny que deixa al descobert el sauló o terrer i la vegetació pràcticament no hi torna a créixer perquè no disposa de nutrients.

Les serralades de l'entorn d'Arenys de Munt estan compostes per roca granítica. El granit està format per la combinació de 3 minerals (quars, feldspat i mica) i és conegut a Arenys de Munt com "ull de serp". La roca s'ha extret durant molt temps d'aquestes muntanyes mitjançant la mineria i s'ha emprat en la construcció, com podem veure encara en portes i finestres de les masies de les contrades. Els fenomens meteorològics, com el vent i la pluja, fan que aquest material es vagi desfent i arribi per les rieres i rials fins a les platges.

 Al capdamunt dels turons observem grans boles de granit, doncs en aquestes localitzacions la composició mineral és més resistent a l'erosió i, degut a l'acció de l'aigua, les roques han quedat al descobert al llarg dels anys adoptant aquestes formes arrodonides.

 
 A la vessant nord observem un dens bosc d'alzines, on pràcticament no entra la llum. Cal conservar aquests boscos madurs, on es desenvolupen ecosistemes complexos, perquè presenten una gran biodiversitat i juguen un paper ecològic importantíssim.

La pedra de la ferradura possiblement reb el seu nom degut a una marca que s'observa en un dels  laterals. Es troba en un revolt per on antigament passava el bestiar de càrrega i no s'ha de confondre amb la roca més gran que trobem al cantó que va rodolar més recentment fins a quedar situada al lloc actual. Seguint camí avall arribem a La Plana dels Lladres, que és coneguda amb aquest topònim perquè era freqüentada pels contrabandistes; hi ha qui diu que amaga un tresor enterrat.

Panoràmica des de la torre elèctrica al peu del Turó de Vilanegra

   


Al voltant del Corral d'en Forn, masia situada al peu dels Tres Turons,
observem a llevant un espai obert i lluminós, on antigament hi havia horts;
mentres que a ponent trobem les denses boscúries d'alzinars vells i alguna castanyeda.

Seguim camí avall, de tornada al poble, vorejant els camps de cirerers.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada