dilluns, 17 de juny del 2013

Sortida als Fondos


El diumenge 16 de juny vam anar a caminar pels Fondos d'Arenys de Munt guiats per en Gaspar Casals. Una quinzena de persones vam poder gaudir d'aquest recorregut, que és la via més curta que comunica Arenys de Munt amb Collsacreu. Aquest itinerari està senyalitzat a partir de la masia de Can Rossell, situada a l'avinguda del Panagall.

El camí era utilitzat pels pagesos per anar al mercat a Sant Celoni i a l'època de verema hi passaven els carros plens de raïm que baixaven de les vinyes de Collsacreu. També l'utilitzaven carboners, llenyataires i tothom que treballava als boscos del Montnegre. Durant els segles XVII i XVIII el fondo s'utilitzava per transportar els troncs per a la construcció de vaixells a les drassanes d'Arenys de Mar. Els troncs s'arrossegaven fondo avall i això contribuí a la forta erosió del sòl del camí i al seu enfonsament progressiu.
La Caiaia


Amb la construcció al segle XIX de la carretera B-511 d'Arenys de Mar a Sant Celoni, es va haver de salvar per tres punts l'enorme esvoranc que forma aquest camí ancestral. Es va fer construint tres ponts amb paret de pedra i volta de canó feta de totxo col·locat a manera de plec de llibre.

   
Una de les actuacions que s'han fet des de l'Ajuntament d'Arenys de Munt, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, 
és la col·locació de gabions, unes malles de filferro que retenen les pedres i el terreny, amb la finalitat de reduir l'erosió 
que actualment provoca el pas de l'aigua quan plou.



A Collsacreu agafem el camí que porta a la Casa Nova de Pibernat. 
Des de la Serra del Parent Rost, entre la vegetació, observem la silueta del Montseny.

 Situats sobre les feixes de la Casa Nova observem el Turó de Vilanegra, el turó de Ca l'Amar.


Aquests espais oberts són indispensables per a moltes espècies de rapinyaires, ja que utilitzen aquests hàbitats per a caçar. Observem una àguila marcenca sobrevolant la plana (foto: a l'esquerre de l'alzina surera); es tracta de l'àliga de més envergadura present al Montnegre i Corredor. És una espècie migradora que arriba el mes de març i s'alimenta de serps.


Tot descendint pel Fondo de la Casa Nova observem les alzines que creixen a les parets del camí. 
A la foto podem veure una alzina de 8 branques.

   


Ja finalitzant el recorregut trobem camps de cultiu i alguna bassa de reg. Els rials i corriols ens porten fins a la riera.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada