L'aloc, de nom científic Vitex agnus-castus, és un arbust caducifoli d'alçària compresa entre 1 i 3 m que es carcateritza per tenir les fulles oposades, llargament peciolades i palmades; les flors d'un blau lilós, es reuneixen en llargues i estretes espigues molt flairoses i vistoses a l'estiu; el fruit és petit, esfèric i de color negre. Té múltiples usos i virtuts medicinals. Tradicionalment havia estat usat per la pagesia per consolidar les motes de terra així com per fer estris de vímet i foragitar els polls del bestiar.
Malauradament, passejant per les nostres rieres es pot comprovar que cada cop és més difícil trobar-hi alocs. Les causes les hem de buscar en els canvis d'usos del sòl amb la implantació d'indústries, urbanitzacions, carreteres, etc. que han accelerat la degradació d'aquesta comunitat i afavorit l'expansió d'espècies invasores com la canya.
Existeix un "Projecte d'estudi i conservació dels alocars del Maresme". Si voleu tenir-ne més informació visiteu: http://www.projectealocs.org.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada