El diumenge 8 de juny hem fet la darrera de les passejades pels entorns d'Arenys de Munt. Pujant pel rial Bellsolell, caminant al costat dels cirerers, hem arribat al peu del Turó del Fangar, on hi ha situada una torre de guaita per la prevenció d'incendis.
Vorejant el turó hem pogut gaudir d'una impressionant vista a marina i contemplar la serralada del Montnegre i el Montseny. Hem visitat un terreny de cirerers que disposa d'un safareig rectangular on s'emmagatzema l'aigua per a regar. Inicialment els safareigs eren circulars perquè eren de construcció més simple, com el que vam veure a la primera sortida a Can Nan; en canvi aquest safareig rectangular és de construcció més recent que el primer. En l'actualitat existeixen altres alternatives per emmagatzemar l'aigua, com ara bidons de plàstic, basses plastificades o dipòsits metàl·lics.
Després hem seguit pel camí que passa entre el Fangar i el Turó d'en Noé, fins arribar a la font d'en Trici; una font amagada que s'ha recuperat gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament d'Arenys de Munt, la Xarxa de Parcs de la Diputació de Barcelona, en Rafel Rodriguez, que és un dels últims minaires del poble, i al treball voluntari d'en Gaspar Casals i en Jordi Rossell. Antigament aquesta font era coneguda per la gent d'Arenys de Munt, que hi anava a berenar. Fins fa uns mesos l'aigua brollava de terra i es filtrava pel subsòl. La recuperació ha consistit en la canalització de l'aigua, la senyalització de la font i la millora de l'accés amb la construcció d'uns esglaons. L'aigua es continua recollint en un safareig, mig derruït per les arrels d'un cirerer, i s'utilitza per a regar un hort que hi ha un xic més avall.
Hem tornat a agafar el camí que porta a Ca l'Oliver i a la finca de Can Xicoy, on ens esperaven per ensenyar-nos la mina i el pou de registre. Els pous, tot i ser surgències d'aigua, no són pròpiament fonts perquè cal anar a cercar l'aigua a una certa profunditat i afermar les parets del forat mitjançant obra o alguna altra mena d'intervenció que les consolidi. En aquest cas, l'aigua és captada de sota terra i, a través d'una mina, és extreta cap enfora.
En Ferran i l'Adrià de Can Xicoy ens han mostrat la seva granja de cabres i ens han explicat en què consisteix el seu projecte, una empresa familiar situada al terme d'Arenys de Munt ubicada a la carretera de Sant Iscle - km 19,5 dedicada principalment a la venda de llet, cabrit i derivats làctics com mató, iogurts i formatge de cabra.
Abans de tornar cap a casa hem fet un pica-pica i ens han obsequiat amb una mostra dels seus formatges frescos. Si esteu interessats en adquirir els seus productes trobareu les seves dades de contacte a: http://canxicoy.wordpress.com/ (encàrrecs per mòbil).
Hem tornat a baixar pel rial del Bellsolell fins arribar de nou a la Riera.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada