dilluns, 24 de novembre del 2014

Activitats de la setmana de prevenció de residus


Del 17 al 23 de novembre s’ha celebrat la Setmana Europea de Prevenció de Residus, amb l’objectiu de sensibilitzar a la població sobre la generació excessiva de residus i fomentar hàbits de consum i de producció més respectuosos amb el medi ambient.

Per aquest motiu la Regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat va participar al Mercat de segona mà “Tria i Remena” que organitza cada any la Breda de l’Eixample. Al mercat de segona mà hi van participar 70 parades de roba, joguines i objectes diversos.

Punt informatiu del Parc Montnegre i el Corredor
Una any més el centre d’informació del va formar part de la fira amb la finalitat d’acostar-se al públic i difondre els valors naturals, paisatgístics i culturals del parc natural. Es van facilitar publicacions gratuïtes com mapes, informació general del Parc del Montnegre i el Corredor i de la Xarxa de Parcs Naturals, futlletons dels itineraris senyalitzats i llibrets de rutes fotogràfiques i del patrimoni arquitectònic.




Punt informatiu contra el malbaratament alimentari
El 2014 és l’Any Europeu contra el Malbaratament d'Aliments. Amb l’objectiu de prevenir i evitar el desaprofitament d’aliments l’Espai Ambiental, a través de la Xarxa de Pobles i Ciutats per a la Sostenibilitat, va informar 40 persones amb el lema “De menjar no en llencem ni mica”. Podeu trobar consells i receptes de cuina d’aprofitament al bloc http://nollencemnimica.org

Algunes dades sobre malbaratament alimentari:
  • Europa llença 89 milions de tones anuals de restes alimentàries, equivalent a 179 kg per persona i any.
  • Les llars espanyoles llencen un 18% dels aliments que compren, amb un cost de  fins a 240 euros anuals.
  • A Catalunya s’ha calculat que llencem uns 35 kg de menjar per persona i any.  
  • Un 60% del malbaratament es produeix a les llars, més que a la restauració i la distribució d’aliments.
Els motius del malbaratament domèstic d’aliments són: la manca de planificació, la compra en excés, el menjar que s’oblida al rebost i a la nevera fins que es fa malbé o caduca, cuinem massa menjar i no aprofitem el que ens sobra…
Alguns consells són: compra amb seny, no vagis a comprar amb gana, compra productes locals i de temporada, cultiva els teus propis aliments, menja menys carn, menja’t primer el que es pugui fer malbé, conserva adequadament, cuina i serveix només el necessari, guarda el que t’ha sobrat i aprofita les restes.

Al punt informatiu es van donar consells per conservar millor els aliments, explicant quina ha de ser la distribució d’aquests a la nevera i al congelador i si cal conservar-los en fred o no. També es poden consultar aquests consells a http://nollencemnimica.wordpress.com/conservacio/la-nevera-i-el-congelador



Taller de construcció de joguines
Al taller de reciclatge es van construir unes 40 baldufes i calidoscopis, emprant taps de suro i taps d’ampolles, bricks i garrafes, cartrons, tubs de plàstic i cd’s.




Exposició de les 3R’s: Reduir, Reutilitzar i Reciclar
En l’àmbit de la gestió dels residus, la reducció en origen és la primera de les accions que podem dur a terme per tal de generar menys residus.
La reutilització és la segona millor opció, que significa tornar a utilitzar els productes o els seus components.
La tercera és el reciclatge. Participar en la recollida selectiva possibilita el reciclatge dels residus evitant que aquests es destinin a l’abocador o a l’incineradora.

A continuació es poden descarregar alguns dels continguts de l’exposició.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada